Samyang 16mm f2.0 ED AS UMC CS

Fantastische en lichtsterke lens. Solide, maar, met 615 gram, wat aan de zware kant ! (een Nikon 18-55 weegt 265 gram)

Samyang 16mm f 2.0Deze manuele lens heb ik aangekocht vanwege de uitstekende recensies die Samyang ontvangt en omdat het een zg. lichtsterk objectief is (f2.0).
Voor een goede prijs heb ik een 16mm lens die op mijn DX-camera een beeldhoek biedt van 24mm, wat een "forse groothoek" lens" genoemd mag worden.

De prijs van € 435 billijkt dat autofocus ontbreekt en dat de lichtmeting, voor alle merken behalve voor Nikon, handmatig ingesteld moet worden.( en een non-Nikon lens, dus zonder chip, kost slechts € 399)

De Nikon versie heeft een chip ingebouwd gekregen waardoor de lens communiceert met de camera, en wanneer de diafragma-ring op f 22 vastgezet is, wordt het licht "Door De Lens" gemeten.

Deze, kunststof, lens is met zorg gefabriceerd, maar er lijkt fors bezuinigd te zijn op lensdop en de zonnekap, welke van een middelmatige kwaliteit plastic vervaardigd zijn.

Scherpstellen gaat soepel, maar niet te licht met een "lange slag", ware het niet dat de slag tussen 1m en ∞ (oneindig) ietwat aan de korte kant is en de nodige gewenning vereist.

Deze gewenning geldt zeker bij schemerlicht en bij nacht, tenslotte biedt f2,0 een beperkte scherptediepte,
(zie hier voor een scherptediepte berekening)

De scherpte-instelling verloopt niet of nauwelijks bij het hanteren van de camera/lens combinatie.