Nikkor 20mm f1.8 G ED AF-S

Nikkor 20mm f1.8(Ultra-)Groothoeklens

De Nikon 20mm f/1.8 weegt 350 gram.
De bouw is hoogwaardig en solide, waarbij de toepassing van kunststoffen het gewicht laag houdt. De lensvatting is van metaal, en op de lens zit een schakelaar voor AF/MF

Dit Nikon FX objectief valt, mits geplaatst op een full-frame body, met een brandpuntafstand van 20 mm in de categorie ultragroothoek waarmee de afstand tot een object bijzonder klein kan zijn, en op een crop-sensor wordt dit een "normaal" groothoek beeldveld van een 30mm FX-lens


De lens is compact en ondanks de complexe constructie van 13 elementen in 11 groepen vooral licht van gewicht.
Twee van die elementen zijn asferisch en twee zijn van ED-glas. Door de nano-coating is het objectief minder vatbaar voor lichtvlekken bij strooilicht.

Met F 1,8 is het objectief heerlijk lichtsterk. Daardoor kun je zonder de iso te verhogen opnames blijven schieten. Door een open diafragma te kiezen, kun je minder scherptediepte in je foto's aanbrengen.

Scherpte

Al bij volle opening levert de lens een scherp beeld op.
De scherpte-indruk wordt bovendien versterkt door de voor een groothoeklens mooie achtergrondonscherpte / bokeh.
Bij f/4 wordt de hoogste scherpte bereikt, die vanaf f/11 weer afneemt als gevolg van diffractie.
Puntlichtbronnen aan de randen van het beeld worden op een camera met een DX-sensor dankzij een modern lensontwerp gereproduceerd met minimale komeetvormige lichtvlekken

Bij volle opening is de scherpte in het centrum hoog. Aan de beeldranden blijft de scherpte dan wat achter, een verschijnsel dat met drie stoppen diafragmeren (f4) vrijwel verdwijnt. Datzelfde geldt voor de vignettering, het verschijnsel dat bij volle opening de randen van je beeld wat donkerder maakt.

Men kan scherpstelring op elk gewenst moment draaien voor directe handmatige scherpstelling.
Het scherpstellen verloopt snel en stil. Dankzij een intern scherpstelmechanisme draait de frontlens niet als er scherpgesteld wordt, wat handig is bij het gebruik van filters.
Een ultragroothoek met een kortste scherpstelafstand van 20 cm levert een hoop plezier op als je onderwerpen van zo dichtbij vastlegt.

Vervorming

In de jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen is de mate van vervorming te mooi om waar te zijn door de in-camera correctie.
Maar ook in de niet gecorrigeerde RAW-bestanden is dit opvallend laag

Beeldeffecten

De kortste scherpstelafstand vans 20 cm zorgt er voor - in combinatie met de korte brandpuntsafstand - om een onderwerp heel dicht te naderen en toch veel in beeld te hebben, en maakt zo echt dramatische beeldeffecten mogelijk.

De Nikon 20mm f/1.8G is initieel ontworpen voor gebruik op een camera met een vol-formaat FX-sensor. Gebruik je deze lens op een camera met een DX-sensor, dan heb is er vrijwel geen sprake van zichtbare lichtafval.

Conclusie:

  • Lichtsterke groothoek, geschikt voor FX en DX
  • Goede bouw- en beeldkwaliteit (hoge centrumscherpte!)
  • Snelle en stille AF
  • Weinig vervorming voor een ultragroothoek
  • Compact en licht
  • De prijs van bij €800,= is aan de forse kant