asp3proCorel AfterShot Pro 3 is een goed hulpmiddel voor het organiseren en beheren van uw afbeeldingen.
De ingebouwde editor heeft veel van de functies die je in Lightroom CC vindt.
Een sterk punt is daarnaast de functie voor verwerken, taggen en sorteren van je foto's 

AfterShot Pro 3 laat je rechtstreeks foto's importeren uit meerdere bronnen en is compatibel met RAW-bestanden van de meeste grote cameramerken.

Anders dan veel andere programma's, kunt u met de niet-destructieve bewerkingsfuncties experimenteren zonder de originele afbeelding permanent te veranderen,, en is de bewerkte versie van uw foto met een klik op de knop  te vergelijken met het origineel.

AfterShot Pro sorteert uw foto's desgewenst op basis van standaardmarkeringen, zoals naam, datum en tags, of u kunt uw foto's handmatig sorteren met behulp van geavanceerde gegevens zoals ISO, sluitertijd en diafragma.

U kunt nog een stap verder gaan met sorteren door vlaggen, sterbeoordelingen en kleurcoderingen te gebruiken om favorieten en afwijzingen aan te wijzen, evenals het groeperen van thema-foto's samen.

­https://www.photographyblog.com/reviews/corel_aftershot_pro_3_review

Er zijn meer "Photoshop-alternatieven" voor Linux-systemen die gratis en open-source zijn.

Photoshop is een rasterafbeeldingseditor en manipulator ontwikkeld door Adobe.
Deze tien jaar oude software is een de facto standaard voor de fotografische industrie.
Het is echter een betaald product en draait niet op Linux, en voor veel (ook Windos/IOS) gebruikers is Photoshop een te dure programma en komst met een kostbaar abonnementsgeld.

Daarbij draait het niet op Linux en moet een Windows of macOS licenti, en eventueele hardware, aangeschaft worden, waardoor de gebruiker mogelijk betaalt u voor het gebruik van Photoshop, die niet direct gerelateerd zijn aan Photoshop.

Hoewel technisch gezien niets software vervangt, zijn enkele gratis en open-source apps beschikbaar die qua functionaliteit in de buurt komen van Photoshop.

Deze apps zijn ook beschikbaar als Flatpak en Snap en kunnen dus in elke Linux-distributie geinstalleerd worden.
 

GIMP (GNU Image Manipulation Program)


Is de eerste en de best keuze als gratis image-editor.
Gimp wordt geleverd met een enorm scala aan functies van professionele kwaliteit voor het verfijnen van images en het creeren van artwork.
Het programma mogelijkheden als werken met lagen,  aanpasbare penselen, filters en automatische beeldverbeteringstools en daarnaast is er een ruim aanbod van plug-in's (sommige vooraf geïnstalleerd en andere beschikbaar om apart te downloaden).

Een actieve gemeenschap van bijdragers betekent dat het constant in ontwikkeling is en dat eventuele bugs in korte tijd worden opgelost. Deze opmerkelijke gratis foto-editor is op veel vlakken superieur is aan menig commercieël pakket. programma's.

 

Darktable

Dartktable is een krachtige applicatie voor het beheer van fotografie-workflows die van pas kan komen voor zowel ontwikkelaars als fotografen, en is een alternatief voor Adobes Lightroom.
De applicatie fungeert als een virtuele lichttafel en donkere tafel en biedt veel functies om onbewerkte afbeeldingen te verbeteren, te verfijnen, te ontwikkelen en meer.
Als een open source afbeeldingseditor-applicatie is het gratis te downloaden en compatibel met veel besturingssystemen.

Het gebruik van Darktable biedt fotografen professionele kleurbeheerfuncties en stelt fotografen en ontwikkelaars in staat een pijplijn te creëren voor het bewerken en verfijnen van uw afbeeldingen.
Evenzo, als een open source applicatie voor foto-editor, vereist Darktable geen technische vaardigheden voor gebruikers om van de functies te kunnen profiteren.

De interne architectuur van Darktable stelt ontwikkelaars in staat om nieuwe modules voor beeldverwerking aan te passen en toe te voegen. Deze applicatie is ontwikkeld om uitvoer van hoge kwaliteit te creëren zonder concessies te doen aan de prestaties.
De gebruikersinterface van Darktable is eenvoudig en gebruiksvriendelijk en biedt caching van metadata en mipmaps van de afbeeldingen in de database voor optimale prestaties.

 

Imagemagick

Gebruik ImageMagick om digitale afbeeldingen te maken, bewerken, samenstellen of converteren.
Het kan afbeeldingen lezen en schrijven in verschillende formaten (meer dan 200), waaronder PNG, JPEG, GIF, WebP, HEIC, SVG, PDF, DPX, EXR en TIFF. ImageMagick kan afbeeldingen vergroten/verkleinen, spiegelen, spiegelen, roteren, vervormen, knippen en transformeren, afbeeldingskleuren aanpassen, verschillende speciale effecten toepassen of tekst, lijnen, polygonen, ellipsen en Bézier-curven tekenen.

ImageMagick is gratis software die wordt geleverd als een kant-en-klare binaire distributie of als broncode die u kunt gebruiken, kopiëren, wijzigen en distribueren in zowel open als propriëtaire toepassingen. Het wordt gedistribueerd onder een afgeleide Apache 2.0-licentie.

ImageMagick maakt gebruik van meerdere computationele threads om de prestaties te verbeteren en kan mega-, giga- of tera-pixel afbeeldingsformaten lezen, verwerken of schrijven.
De huidige release is ImageMagick 7.1.0-51. Het draait op Linux, Windows, Mac Os X, iOS, Android OS en andere.