Flits-mods: diffusors en reflectoren

Alsof het toevoegen van een flitser aan uw digitale SLR nog niet ingewikkeld genoeg was, dan zijn er nog de flash-mods als flitsdiffusers en reflectoren.

Voordat je handpalmen beginnen te zweten bij de gedachte aan nog een camera-accessoire, moet je je realiseren dat diffusers en reflectoren echt voor geavanceerde flitsfotografie bedoeld zijn.

Als je jezelf nooit echt intiem ziet worden met de bedieningselementen van je digitale SLR-flitser, en je je niet kunt voorstellen ooit zoiets als een draadloze trigger te gebruiken, dan zijn flitsdiffusors en reflectoren waarschijnlijk veel meer dan de uitrusting welke je echt nodig hebt.

Weliswaar beschikken de grotere Nikon flitsers over een ingebouwde (kleine) bounce-card, maar voor diegenen die hun flitsfotografie naar een hoger niveau willen tillen, zijn enkele van de uitgebreidere modifiers van belang.

Externe diffusers


De meest elementaire van alle flitsmodifiers zijn kleine diffusers voor externe flitsers.

Deze flitser-add-ons zijn ontworpen om het licht van uw externe flitser te verzachten door het licht over een groter gebied te verspreiden. Ze zijn gemaakt van doorschijnend materiaal (meestal wit) en passen over de bovenkant van de flitser.

Externe flitsdiffusers zijn bedoeld voor:

  • voorkomen van harde schaduwen die worden gecreëerd door instant flash
  • bij gebruik van een externe flitser die op de flitsschoen van de camera is bevestigd

Er zijn diverse uitvoeringen:

  • Hard plastic koffers aangepast voor elk type externe flitser
  • Zacht buigbaar kunststof frame dat op bijna elke externe flitser kan worden gemonteerd
  •  Een mini-softbox (zie onder)

Flitsen met diffusor

  • Het harde plastic omhulsel is een relatief goedkope en gemakkelijke manier om wat diffusie aan je flitser toe te voegen als je maar één externe flitser hebt.
  • De zachte plastic frames zijn er in een veel grotere verscheidenheid aan vormen en maten en werken goed als je meerdere verschillende flitsers bezit en één diffuser wilt die met alle flitsers werkt.
  • De buigbare diffusers zijn ook een betere gok als je de flits ECHT wilt diffunderen, omdat ze het licht meer kunnen verspreiden dan de harde plastic covers.
  • Sommige van de zachte plastic diffusors zijn tegelijkertijd ook reflectoren - zodat u uw flitser recht omhoog kunt richten terwijl het licht van de flitser op het onderwerp voor u wordt weerkaatst.

Paraplu's en grote softboxen

Deze twee soorten flitsdiffusers werken niet erg goed met een flitser die op je camera is gemonteerd.

In plaats daarvan zijn ze ontworpen voor een flitser die op een lichtstatief is gemonteerd - wat betekent dat je een speciale trigger (bedraad of draadloos) gebruikt om de flitser uit te schakelen.

Paraplu's en softboxen zijn slechts twee andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om het licht van uw flitser te verspreiden.

Paraplu's

Paraplu's hebben de toepasselijke naam - hoewel ik ze niet zou aanraden om ze te gebruiken bij hevige regen.

Het leuke van paraplu's is dat veel van zowel als reflector als diffuser kunnem dienen.

Het interieur van de paraplu is ofwel een wit of zilver materiaal ontworpen om licht te reflecteren, terwijl de buitenkant een zwart materiaal is dat de doorgang van licht blokkeert.

Wanneer de flits IN de paraplu wordt afgevuurd, reflecteert het materiaal het licht, waardoor de flitser effectief wordt vergroot en u meer alternatieve manieren krijgt om uw onderwerp te verlichten.

Maar hoe zit het met diffusie?

Bij sommige paraplu's kunt u het zwarte materiaal van de buitenkant van de paraplu verwijderen. Je kunt dan de paraplu omdraaien en de flits er doorheen schieten.

Wanneer je dit doet, verspreidt het witte materiaal van de paraplu het licht van je flitser, waardoor een mooi egaal licht ontstaat voor een breed scala aan portretonderwerpen.

Als u besluit dat een paraplu de kwaliteit van uw flitsfotografie zal verbeteren, zijn er eigenlijk maar twee variabelen waarmee u rekening moet houden:

De grootte van de paraplu (wat van invloed is op de grootte van de lichtbron)
Of de paraplu nu slechts een reflector is, of een reflector/diffusor voor gedeeld gebruik
Paraplu's kunnen eenvoudig worden gebruikt met kleine externe flitsers met de toevoeging van een goedkope parapluhouder die u aan de bovenkant van een lichtstatief bevestigt. Duurdere studioflitsers hebben hun eigen montagegaten voor de paraplu.

softboxen

Softboxen zijn eigenlijk gewoon speciale diffusers en worden zo genoemd omdat de meeste de vorm hebben van een vierkant.

Kleine softboxen worden over de flitskop gedrapeerd, waardoor deze volledig wordt omsloten.

Grote softboxen zijn bedoeld om te werken in combinatie met studioflitsers, en zijn beschikbaar in een groot scala aan formaten (waardoor je kleine of enorme diffuse lichtbronnen kunt hebben) en ook aan vormen, van pure vierkanten tot lange rechthoeken (ook wel stripverlichting genoemd).

Een softbox is ideaal voor het creëren van contrastarme portretverlichting en worden vaak in professionele studio-opstellingen toegepast.

De gigantische softboxen worden gebruikt om grotere groepen mensen te fotograferen, waarbij je wilt dat iedereen in de groep egaal verlicht lijkt. Dit effect kan ook worden bereikt met meerdere flitsers en meerdere softboxen.

Reflectorschijven

Hoewel je de output van je flitser zeker bij de bron kunt regelen, gaat er een wereld van mogelijkheden open hoe de flits kan weerkaatsen op een het onderwerp.

Deze grote cirkels kunnen tot een relatief compacte vorm worden gevouwen en bevatten vaak een verscheidenheid aan gekleurde oppervlakken die u kunt gebruiken om licht te reflecteren, zoals wit, zwart, zilver en goud.

In plaats van de flits door een vlak te flitsen (zoals bij een softbox of paraplu), vuur je de flitser naar achteren om met
het gereflecteerde licht het onderwerp te belichten.

Er is nog een ander gebruik voor reflectoren waardoor ze handig zijn voor de flitsfotograaf met een beperkt budget: het gereflecteerde licht gebruiken als een tweede lichtbron.

Stel je voor dat je een portret maakt en je hebt je ene externe flitser opgesteld op een lichtstatief (geen paraplu of softbox) links van de camera.
Het directe licht van de flitser werpt dan harde schaduwen op het onderwerp.

U wilt wat meer licht toevoegen aan de schaduwzijde van het gezicht zodat één oog niet verloren gaat in de schaduw.

Hoewel je zeker nog een flitser kunt toevoegen om het gezicht vanaf de andere kant te verlichten, kun je ook gewoon een reflector zo plaatsen dat deze een deel van het door de flits uitgestraalde licht in de schaduwkant van het gezicht van de persoon reflecteert.

Voila! Je hebt zojuist een afbeelding gemaakt met minder contrast zonder geld uit te geven aan een externe flitser.

Net als paraplu's kunnen sommige van deze reflectoren zowel als reflectoren als als diffusors worden gebruikt - u hoeft alleen de reflecterende zak van de buitenkant van de schijf te verwijderen en het wordt een gigantische cirkelvormige diffusor.

Een van de leuke dingen van reflectorschijven is dat ze niet alleen beperkt zijn tot flitsfotografie (terwijl paraplu's en softboxen dat wel zijn).

U kunt dezelfde reflector en/of diffuser gebruiken wanneer u met natuurlijk zonlicht werkt als u de hoeveelheid en kwaliteit van het licht op uw onderwerp wilt wijzigen.

Mini-relector

Deze wordt op de flits gemonteerd en kan met het draaien van de flitskop het licht egaal alle kanten op verspreiden.

De flitskop wordt op het plafond, de muren of zelfs naar de grond gericht. De flits komt dan vanuit een andere hoek op het onderwerp terecht waardoor het eindresultaat mooier is (minder direct).

Snoots, Gels en Grid Spots (oh my!)

Nu komen we echt in een aantal esoterische flitsmodifiers, maar het is de moeite waard om te kijken wat ze zijn en wat ze kunnen doen. Misschien vindt u een van deze modifiers precies wat u nodig heeft om uw flitsfotografie te verbeteren.

Snoots

Ik zal het eerst hebben over snoots en rasterspots, omdat beide de lichtopbrengst van de flitser op een vergelijkbare manier veranderen.

Een snoot is een lange buis die over de bovenkant van de flitser past, waardoor deze in feite in een schijnwerper verandert.

In plaats van het licht uit te spreiden als een diffusor, bundelt de snoot het licht in een smalle bundel, zodat je je onderwerp precies kunt belichten.

Grid-spots

Een rasterspot is een soortgelijk apparaat en heeft het uiterlijk van een honingraatraster.

Dit raster vermindert het bereik van de lichtopbrengst van de flitser en met de professionele modellen kunt u de lichtcirkel die op uw onderwerp valt (gemeten in graden) regelen.

Meerdere flitsers uitgerust met meerdere rasterspots zorgen voor sterk gecontroleerde verlichting in omgevingen waar natuurlijk licht niet ideaal is.

Onnodig te zeggen dat elke opstelling met meerdere lichten en snoots of rasterspots een flinke duit zal kosten.

Gels

Wie zegt dat het licht van je flitser altijd wit moet zijn? Het hoeft niet zo te zijn, en dat is waar gels verschijnen.
 

Gels zijn gekleurde stukjes transparant materiaal die over de voorkant van je flitskop passen (sommige flitsers hebben speciale houders voor gels).

In de tijd van de film kon je gels met een flitser gebruiken om de kleurtonen in je foto's aan te passen (deze gels zouden de kleur in je afbeeldingen "corrigeren").

Omdat kleurcorrectie wordt uitgevoerd door digitale SLR-camera's in de vorm van de witbalansinstelling, hebben gels een meer speciaal effect bij gebruik met een digitale SLR.

Hiermee kunt u een grote verscheidenheid aan kleuren aan uw flits toevoegen en ze worden meestal gebruikt om wat kleur en interesse aan een achtergrond toe te voegen.

Dit wil echter niet zeggen dat je geen groene gel op je flitser kunt gebruiken om al je portretonderwerpen de look te geven die net van Mars is geland.